zpět na život školy

Paní Zima ve školní družině

 

      Paní Zima vládla v družině celý měsíc leden. Každý týden jsme při našich činnostech používali knihy. Hledali jsme v nich vědomosti rozšiřující náš rozhled, týkající se zimního období- například, že sněhová vločka je vždy šesticípá a vždycky vypadá jinak, ve kterých zemích je pořád sníh a mráz, kdo a jak v takových zemích žije, jaké stopy které zvíře na sněhu zanechává…

       V odpočinkových činnostech jsme si četli příběhy se zimními motivy.

      Bystré hlavičky jsme zaměstnávali řešením luštěnek, hádanek, labyrintových skrývaček na nejrůznější způsoby.

       Nejvíce jsme se vyřádili při zimních radovánkách. Sněhové podmínky nám nepřály, ale my jsme si klidně udělali lyžařské, bruslařské a sáňkařské centrum na chodbě školy a zasportovali si i bez sněhu na papírových sáňkách, lyžích i bruslích.

        I sněhovou koulovačku jsme měli, ale jen s koulemi papírovými.

        Zimní období je pestré téma k výtvarným a pracovním činnostem. Pracovali jsme jednotlivě, ale opět často ve skupinách, abychom se naučili dostatečně se vzájemně domlouvat, respektovat názor druhého, ustupovat… Největší práci nám dala výroba „Země sněhu a ledu“ se všemi obyvateli v trojrozměrné podobě, kdy jsme použili neobvyklý materiál a několik technik.

      Vydlabávali jsme některé zvířecí stopy do modelíny a poté vylévali sádrou.

      Sněhové vločky jsme učili vystřihovat i kreslit, třeba při výzdobě oken.

      Z novinového papíru jsme ukouleli obrovského sněhuláka, který zdobí chodbu školy a… nikdy neroztaje.

       Konec měsíce jsme se věnovali výzdobě auly na zápis předškoláčků. Hodně jsme se snažili, většina z nás se aktivně zapojila, tak snad se našim budoucím kamarádům u nás líbilo a budou se do školy těšit.

 

                  

         

                                                M. Přibylová- vedoucí vychovatelka