zpět na život školy

    Jezdíme, létáme, plujeme v družině…

 

     Duben jsme zaměřili na dopravní výchovu, konkrétně na dopravní prostředky.

       První týden jsme se stali účastníky provozu co by řidiči, cyklisté. Připomínali jsme si základní dopravní pravidla. Pracovali jsme ve skupinách i jednotlivě při plnění jednoduchých testíků chování na ulici jako chodci i „řidiči“.

       Následující týden se k nám blížily Velikonoce. Ani my v družině jsme se nevyhnuli přípravám na tyto svátky. Vystřihávali jsme ovečková a kuřátková přáníčka, zdobili jsme kraslice ubrouskovou technikou, vyráběli velikonoční svíčky a cukrovou polevou zdobili linecká vajíčka. K Velikonocím a jaru vůbec patří mladé zelené  rostlinky. Z několika druhů semínek a různými způsoby setí jsme připravili pokus. Která semínka a za jakých podmínek vyklíčí nejdřív? Přišli jsme na zajímavé věci. Některé vyrašené rostliny jsme vsadili na záhonek na naší bylinkové zahrádce a pokud se o ně budeme správně starat, možná nám i něco vyroste.

      Týden po Velikonocích jsme se vydali do oblak. Vyprávěli jsme si o našich zážitcích z ptačí perspektivy. Snažili jsme se souvislým vyprávěním podělit se o svůj zážitek, ale také umět vyslechnout příběh druhého. V naučných knihách jsme sledovali vývoj létacích strojů a nejzajímavější jsme si nakreslili. K tomuto tématu se nám hodila hra na postřeh - Všechno lítá. 

       Posledním dopravním prostředkem byla loď. Hledali jsme lodě jako hlavní hrdiny v knižních či filmových příbězích. Některé jsme pak výtvarně zpracovávali. V časopisech jsme nacházeli lodě všemožných tvarů a zjistili jsme, že se plavidla dají použít k různým účelům. Vytvořili jsme plakát, a pověsili jsme ho na chodbě. Mohou si ho tak prohlédnout i děti, které k nám do družiny nechodí. Soutěžili jsme, kdo nejrychleji umí lodičku z barevného papíru složit, nebo kdo dokáže složit loď nejmenší.

       Hodně jsme tento měsíc využívali pěkného počasí venku na zahradě. Jedno odpoledne jsme připravili koloběžkové závody, protože i Královna koloběžka je dopravní prostředek.  

    

                                                                    M. Přibylová- ved. vych.