zpět na život školy

                       Školní družina v říjnu

 

Měsíční téma, které jsme vybrali pro říjnové činnosti ve školní družině, dostalo název Podzimní sklizeň. Každý týden jsme si vybrali plod, který na podzim pravidelně sklízíme.

 

„Jablkový týden“ byl plný nejrůznějších jablíček. Z papíru, vlny, malovaných i kreslených. Moc se nám povedl jablkový závěs z křížal. Pochutnali jsme si na vlastnoručně upečených jablkových šátečcích. Co všechno známe o tomto ovoci jsme si ověřili v jednoduché vědomostní soutěži. Připomněli jsme si některé písničky a básničky na toto téma. V příbězích či pohádkách, které jsme tento týden četli, se samozřejmě také jablka našla. Vyhlásili jsme soutěž „ O nejkrásnější jablko“ a kdo nějaké přinesl, měl šanci na pěkné umístění. Bohužel, málokdo jablko donesl.  

V „Bramborovém týdnu“, nás starší, brambora inspirovala k vymýšlení krátkého příběhu O Bramboráčkovi, a nebo trochu jinak  O bramboráčkovi. Posléze  jsme se pokusili takového Bramboráčka ztvárnit rudkou. Brambory jsme použili také jako tiskátka k ozdobení látkových ubrousků a velkého podzimního ubrusu, který bude zdobit stůl v atriu školy. Jeden ze slunečných dnů jsme na zahradě uspořádali Bramboriádu, soutěž plnou bramborových zápolení ve třech družstvech. Jiné odpoledne jsme si vzájemně vyměňovali bramborové recepty,které známe a dokonce jsme i „vařili“. Ale jen z modelíny či papíru.    

„Ořechový týden“ jsme louskali, ochutnávali a po hmatu poznávali, co jiného než ořechy. Z jejich skořápek vznikaly figurky a plošné závěsné obrázky. Zajímavý tvar vlašského ořechu nás zlákal k pokusu o vymodelování plodu s použitím různých rydel. A že jdou ořechy použít i jako sportovní náčiní, jsme se přesvědčili ve hře „Trefovaná“. V pátek,  před prázdninami, jsme si pustili filmovou oříškovou pohádku a zkuste hádat, která to byla!?

      

                                                        Vedoucí vychovatelka M. Přibylová