zpět na život školy

           Listopadová družina

 

 

         Listopad ve školní družině jsme si pojmenovali Podzime, už zas nosíš deště. Opět jsme pracovali v týdenních tématech, kterými jsme se pomalu s podzimem loučili.

      Cupe, dupe v lese je začátek známé hádanky a také téma prvního týdne. O tomto zvířátku z hádanky jsme v naučných knihách zjistili poznatky o něm známé, ale i takové jaké většina z nás nevěděla. Ježek se objevoval  v knize, ze které jsme si přečetli zábavný příběh, ale také při skládání puzzlí a v „pichlavých“ vybarvovánkách. V našich šikovných rukách vznikali ježci lepení z papíru, vystřihávaní, z modelíny a kaštanových slupek a také ze slaného těsta.

         Překrásně zbarvený podzim nás motivoval v dalším týdnu. Malovaná příroda se odrážela především ve výtvarných činnostech. Využili jsme při nich nejen nasbírané listí, ale i cit a smysl pro barvu. Všechna naše povedená díla zdobila prostory školy.

         Dračí hrátky se nám bohužel, vzhledem k bezvětrnému počasí tohoto týdne, podařilo užít jen ve třídách. Mezi námi létali draci z barevných papírů, lepení, prostřihávaní, kreslení i malovaní. Naše bystré hlavy jsme zaměstnávali při řešení dračích hádanek, skrývaček a jiných luštěnek.

         Poslední listopadové téma patřilo tolik typickému podzimnímu počasí. Celý týden jsme počasí pozorovali, zaznamenával a porovnávali s našimi představami o nevlídném počasí. Hledali jsme ho ve známých písničkách a básničkách . Naučili jsme se, jak se vyrábí větrník a fantazii „pustili z uzdy“ při dekorativním zdobení papírových deštníků. K tomu všemu se nám nabízí téma Foukej, foukej větříčku.

      Při příznivém počasí jsme užívali alespoň chvilky při hrách na zahradě. V tomto měsíci jsme začali číst již druhou knihu na pokračování, při které odpočíváme několik dní v týdnu po obědě.

Na přání dětí jsme shlédli na videu dva filmy: „ Doba ledová“ a „ Život brouka“.

                                             M. Přibylová- ved. vychovatelka