zpět na život školy

 

 

 Leden ve školní družině

 

 

 

     První měsíc v novém roce jsme prožili v duchu zimních pohádek.

 

      Pohádku O dvanácti měsíčkách jsme poslouchali jako prózu i ve verších. Připomněli jsme si zároveň kalendářní měsíce v roce. Postavy měsíčků jsme výtvarně ztvárnili a jejich oblečení vyzdobili typickými znaky jednotlivých období. Seznámili jsme se s písní Měsíce a po chvilkách jsme si ji při klavíru zpívali.

    Další pohádkou, kterou jsme si vyprávěli, byl Mrazík, známý z filmové podoby. Také jsme si přečetli neznámý příběh Mráz. Při výtvarné tvorbě jsme se snažili zachytit postavy v pohybu, při hrátkách na ledu, při bruslení.

    K zimě patří jistě krásný příběh Sněhová královna. Porovnávali jsme mezi sebou různé verze a jednu z nich jsme si opět přečetli. Pro sněhové královny, ale i krále, jsme si vyrobili koruny z papíru a alobalu.

     Poslední lednový týden jsme chystali výzdobu auly pro naše budoucí kamarády- zatím předškoláky, kteří měli přijít na zápis do ZŠ. Vymysleli jsme pro ně Motýlí dům. Aula se postupně zaplňovala motýly nejrůznějších tvarů, barev i velikostí. Odměnou pro nás, kteří jsme se na této výzdobě podíleli byl pocit, že se budoucím prvňáčkům v Motýlím domě líbilo.

    

 

     Podařilo se nám také užít si první a možná i poslední bílou nadílku na školní zahradě. S velkou radostí jsme se klouzali na „lopatách“ na kopečku a koulovali se koulemi při sněhových bitvách. V herně jsme si zahráli několik společných her např. Město, jméno…, luštili jsme různé jednoduché křížovky a doplňovačky. Poslouchali jsme z audiokazety písničky ze známých pohádek a hádali do jaké patří. Na přání dětí jsme sledovali filmový příběh Shrek.

                                          M. Přibylová- ved. vychovatelka