zpět na život školy

Květnová školní družina

 

       Květnový projekt dostal název JARO V PLNÉM KVĚTU. V našich činnostech jsme se zaměřili na pozorování změn v jarním období v různých částech přírody.

 

     Na louce (na naší školní zahradě) jsme si natrhali všemožné rostliny, které kvetou. Naučili jsme se správný postup při lisování. Z usušených rostlinek jsme si vytvořili herbář a podle botanických klíčů přiřazovali k rostlinám správné názvy. V přírodovědné besedě jsme měli na pomoc obrazový materiál, se kterým jsme si připomněli život na louce. Suchými pastely jsme si na velký plakát louku nakreslili.

    V lese jsme se ocitli spolu s několika přírodovědnými knihami. Opět jsme si vyprávěli, jak se v lese mění příroda na jaře, kdo v něm žije a jak je pro všechny důležitý. Ve výtvarných činnostech jsme kreslili plakát z lesního prostředí. Snažili jsme se zachytit postavy zvířat. Jak se v lese správně chovat jsme si vyzkoušeli v didaktické hře Co do lesa nepatří?.

     Život na poli jsme si vytvořili na dalším velkém plakátu. Přečetli jsme si bajku „ Městská myš a polní myš“. Hledali jsme nejen poučení, ale především jsme si přiblížili složitý způsob života zvířat ve volné přírodě. Kolektivně jsme vyrobili strašáka do zelí z textilního materiálu. Mnozí z nás se naučili veršovanou pohádku od Fr. Hrubína „Kuřátko v obilí“. Schodiště jsme vyzdobili nakresleným rozkvetlým makovým polem.

   V tomto měsíci jsme vyráběli drobné dárečky ke Dni matek, pracovali jsme s neobvyklým materiálem jako např. vlnitý papír, ze kterého jsme vytvořili zajímavou dekoraci chodby. Z dřevěného odpadu jsme vykouzlili velikou sovu. Naučili jsme se základům práce s jehlou a bavlnkou. Vyšívali jsme jednoduché obrázky. Téměř každé odpoledne jsme měli možnost vysportovat se na školní zahradě se švihadly, míči, létajícími talíři…

M. Přibylová- ved. vychovatelka