zpět    

Odpověď na dotazník týkající se školní jídelny

 

Tímto Vám odpovídám na dotazník týkající se školní jídelny.

·        Děti mají možnost si vybrat z těchto nápojů – ovocný čaj, hořký čaj, ochucené mléko, normální mléko a na požadavek dětí je možnost pitné vody. V létě místo teplého čaje podáváme šťávu a studené ochucené mléko z vířiče na chlazené nápoje.

·        Čaje, které dětem podáváme neobsahují žádná barviva ani konzervační látky. Černý čaj obsahuje vitamin C a jód. Červený čaj díky absenci theinu je mimořádně vhodný pro děti. Zelený čaj zabraňuje vzniku zubního kazu a odbourává cholesterol.

·        Dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, je mléko vhodné a děti by měly mít  možnost ho pít.

·        Milky shake, který přidáváme do mléka, má jahodovou, banánovou a oříškovou příchuť a je velkým přínosem vápníku pro děti.

·        Instantní polévka se vařila pouze v den přípravy náročného sladkého jídla, od května 2010 již tyto instanční polévky nebudou.

·        Polévky obsahují dostatečné množství zeleniny (1,5 x více než norma), minimálně se solí a chuťově jsou stoprocentně odlišitelné.

·        Kvalita bramborové kaše záleží na dovezených bramborách a nikdy nebyla a není instantní.

·        Omáčky, které se během měsíce vaří v průměru 7x – 8x, se zahušťují praženou moukou za sucha a ochucují se pouze kořením, v žádném případě chemickými ochucovadly.

·        Jednou za čtrnáct dní se sladké jídlo střídá s bezmasým či zeleninovým jídlem.

·        Sladká jídla se dle vyhlášky a spotřebního koše mohou vařit pouze 1x za 14 dní.

·        Pravidlo pátečních knedlíků se mění, ale upozorňuji, že knedlíky nikdy nebyly kupované a vaří se pouze jednou za týden.

·        Porce a maso jsou dané normami, děti mají možnost si kromě masa vše přidat.

·        Jídlo nemůže být podávané studené, protože se udržuje ve varných kotlích a výdejních ohřívacích vozech.

·        Z ryb se podává treska, pangasius, losos, rybí filé a pokud je ryba obalená, nesmaží se, ale peče v troubě díky svému obalu.

·        Ovocné tyčky obsahují cereálie a podávají se jako zákusek k obědu 1x za 14 dní.

·        Ovoce i syrovou zeleninu podáváme dětem jednou za týden. Momentálně probíhá projekt „Ovoce do škol“, kdy děti z 1. stupně dostavájí zdarma každý den ovoce, zeleninu či ovocné džusy.

·        Od května 2010 budou zkušebně zavedeny zeleninové saláty jako příloha.

·        Jogurty u sladkých jídel byly zrušeny a nadále nebudou dětem nabízeny.

·        Z vnitřností se vaří pouze játra, a to jako hlavní jídlo 1x za rok nebo jako játrová zavářka do zeleninové polévky.

·        Kuchařky pracují v jednorázových rukavicích po celou dobu přípravy oběda. Při vydávání používají servírovací kleště.

·        Papírové ubrousky pro potřebu dětí v jídelně jsou ve 2 zásobních a k mytí rukou jsou zde 3 umyvadla.

·        Jídelníček se max. opakuje během 6 - 7 týdnů.

·        V jídelně děti stojí frontu, protože míst k sezení je pouze 72 a na oběd dle ukončení vyučování přijde najednou 110, 131, 135, 142 nebo 145 dětí.

·        Od nového školního roku 2010/2011 dojde ke změně v úhradách za obědy - pokud nebude do 10. dne v měsíci uhrazena částka za obědy, nebude následující den dítěti vydán oběd. Vyúčtování přeplatků bude provedeno vždy v pololetí a přeplatek převeden do následujícího období. Přeplatky na konci školního roku mohou být buď vyplaceny nebo převedeny do násl. školního roku – dle přání rodičů.

 

Dle vyjádření krajské hygienické stanice, která provádí kontrolu každých půl roku, je jídelníček pestrý, v dostatečném množství luštěnin, ryb, ovoce a mléčných výrobků.

Na zvýšení kvality jídla by měl velký přínos nákup konvektomatu, což ale záleží na finanční situaci městského úřadu.

 

Děkuji za Vaše podněty a připomínky. Chtěla bych upozornit, že vařit pro tak velké množství strávníků není jednoduché, každý má rád něco jiného a různé nároky na kvalitu i chuť.

 

 

Antonie Prosická

vedoucí ŠJ