Tímto Vám odpovídám na dotazník týkající se školní jídelny.
· Děti mají možnost si vybrat z těchto nápojů – ovocný čaj, hořký čaj, ochucené mléko, normální mléko a na požadavek dětí je možnost pitné vody. V létě místo teplého čaje podáváme šťávu a studené ochucené mléko z vířiče na chlazené nápoje.
· Čaje, které dětem podáváme neobsahují žádná barviva ani konzervační látky. Černý čaj obsahuje vitamin C a jód. Červený čaj díky absenci theinu je mimořádně vhodný pro děti. Zelený čaj zabraňuje vzniku zubního kazu a odbourává cholesterol.
· Dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, je mléko vhodné a děti by měly mít možnost ho pít.
· Milky shake, který přidáváme do mléka, má jahodovou, banánovou a oříškovou příchuť a je velkým přínosem vápníku pro děti.
· Instantní polévka se vařila pouze v den přípravy náročného sladkého jídla, od května 2010 již tyto instanční polévky nebudou.
· Polévky obsahují dostatečné množství zeleniny (1,5 x více než norma), minimálně se solí a chuťově jsou stoprocentně odlišitelné.
· Kvalita bramborové kaše záleží na dovezených bramborách a nikdy nebyla a není instantní.
· Omáčky, které se během měsíce vaří v průměru 7x – 8x, se zahušťují praženou moukou za sucha a ochucují se pouze kořením, v žádném případě chemickými ochucovadly.
· Jednou za čtrnáct dní se sladké jídlo střídá s bezmasým či zeleninovým jídlem.
· Sladká jídla se dle vyhlášky a spotřebního koše mohou vařit pouze 1x za 14 dní.
· Pravidlo pátečních knedlíků se mění, ale upozorňuji, že knedlíky nikdy nebyly kupované a vaří se pouze jednou za týden.
· Porce a maso jsou dané normami, děti mají možnost si kromě masa vše přidat.
· Jídlo nemůže být podávané studené, protože se udržuje ve varných kotlích a výdejních ohřívacích vozech.
· Z ryb se podává treska, pangasius, losos, rybí filé a pokud je ryba obalená, nesmaží se, ale peče v troubě díky svému obalu.
· Ovocné tyčky obsahují cereálie a podávají se jako zákusek k obědu 1x za 14 dní.
· Ovoce i syrovou zeleninu podáváme dětem jednou za týden. Momentálně probíhá projekt „Ovoce do škol“, kdy děti z 1. stupně dostavájí zdarma každý den ovoce, zeleninu či ovocné džusy.
· Od května 2010 budou zkušebně zavedeny zeleninové saláty jako příloha.
· Jogurty u sladkých jídel byly zrušeny a nadále nebudou dětem nabízeny.
· Z vnitřností se vaří pouze játra, a to jako hlavní jídlo 1x za rok nebo jako játrová zavářka do zeleninové polévky.
· Kuchařky pracují v jednorázových rukavicích po celou dobu přípravy oběda. Při vydávání používají servírovací kleště.
· Papírové ubrousky pro potřebu dětí v jídelně jsou ve 2 zásobních a k mytí rukou jsou zde 3 umyvadla.
· Jídelníček se max. opakuje během 6 - 7 týdnů.
· V jídelně děti stojí frontu, protože míst k sezení je pouze 72 a na oběd dle ukončení vyučování přijde najednou 110, 131, 135, 142 nebo 145 dětí.
· Od nového školního roku 2010/2011 dojde ke změně v úhradách za obědy - pokud nebude do 10. dne v měsíci uhrazena částka za obědy, nebude následující den dítěti vydán oběd. Vyúčtování přeplatků bude provedeno vždy v pololetí a přeplatek převeden do následujícího období. Přeplatky na konci školního roku mohou být buď vyplaceny nebo převedeny do násl. školního roku – dle přání rodičů.
Dle vyjádření krajské hygienické stanice, která provádí kontrolu každých půl roku, je jídelníček pestrý, v dostatečném množství luštěnin, ryb, ovoce a mléčných výrobků.
Na zvýšení kvality jídla by měl velký přínos nákup konvektomatu, což ale záleží na finanční situaci městského úřadu.
Děkuji za Vaše podněty a připomínky. Chtěla bych upozornit, že vařit pro tak velké množství strávníků není jednoduché, každý má rád něco jiného a různé nároky na kvalitu i chuť.
Antonie Prosická
vedoucí ŠJ