Helpíkův pohár -  Černošice 4.5.2012

Helpíkův pohár je zdravotně - výchovná soutěž pro žáky pátých tříd základních škol (10 - 11 let). Soutěž je pro děti cenná především tím, že dětem odbornou tématiku přednášejí profesionálové - lékaři, sestry a záchranáři zdravotnických záchranných služeb, kteří dětem předávají dovednosti získané při své každodenní práci.

Příprava dětí na soutěž i průběh soutěže jsou zaměřeny na preventivní působení s cílem předcházení vzniku akutních stavů, tam kde je to možné a dále naučit děti základním a věku úměrným jednoduchým život zachraňujícím úkonům. Organizátoři soutěže se snaží vytvořit modelové situace s reálně namaskovanými figuranty, kde si soutěžící žáci ověří získané teoretické poznatky a naučí se teorii přenášet do praxe.

Tématika je dětem předkládána nenásilnou a zábavnou formou a celostátní finále, které probíhá v Jeseníku v rámci Rallye Rejvíz je důstojným vyvrcholením celé soutěže. 

Soutěž probíhá ve třech kolech:  školní, krajské a celostátní.

Naše škola přihlásila do školního kola všechny žáky pátých tříd. Do krajského kola postoupili  žáci, kteří nejlépe zvládli test: z 5.b Viktor Ježek a Petr Kadlec, z 5.c Kateřina Pošmurná a Eliška Radovnická. Posádka z 5.b se umístila na 6. místě, posádka z 5.c na 24. místě. Soutěže se celkem zúčastnilo 40 posádek, do celostátního finále postoupilo 5 prvních posádek.