zpět na život školy

ŠKOLNÍ DRUŽINA V LISTOPADU

 

  Tento měsíc jsme nazvali „ Podzime, už zas nosíš deště?“ Jak název napovídá, naše činnosti se často zabývaly tématem typického podzimního počasí. V naučné literatuře jsme si našli vysvětlení pojmů vítr, mlha, jinovatka.

Hráli jsme si na návrháře. Akvarelovými pastelkami jsme zdobili deštníky. Lepili jsme papírové koláže, kdy jsme v módních časopisech hledali vhodné oblečení do podzimního počasí. Aby koláž měla i děj, dokreslovali jsme obrázky tuší. Voskovými pastely jsme se pokoušeli sami sebe ztvárnit v životní velikosti. Přírodního materiálu v kombinaci s koženými odstřižky jsme využili k výrobě dekoračních obrázků. Své blízké jsme mohli potěšit podzimními pozdravy z vylisovaných listů. Barevnou tuš jsme rozfoukávali brčkem a vznikaly tak listopadky, které jsme dokončili otiskem listů. Pokoušeli jsme se o vymýšlení krátkých veršíků s podzimními náměty a našli jsme mezi sebou budoucí básníky. Naučili jsme se veršovanou pohádku F. Hrubína Smolíček a jeskyňky. Zpívali jsme společně písničky, ve kterých se objevují znaky podzimu. Zahráli jsme si různé smyslové a didaktické hry: Všechno lítá, Poznej předmět či  kamaráda, Co se změnilo, Na slepou bábu…

   Starší z nás se na konci měsíce pustili do výroby perníčků a předmětů na dětský jarmark. V 1. a 2. oddělení proběhla s velkou účastí společná dílna rodičů s dětmi Podzimní linorytí. Ve 3. oddělení paní vychovatelka připravila společnou dílnu Podzimní drátkování. Vyzkoušet si,bohužel, přišla tuto zajímavou techniku pouze jedna maminka. Ve všech třech odděleních si děti pro rodiče připravily pohoštění.

   Při vhodném počasí jsme využívali školní zahradu k aktivnímu odpočinku a ke společným hrám.

   Podle mého mínění byl listopad velmi pestrý a kdo se do našich činností zapojil, určitě se nenudil.

                                                       M. Přibylová - ved. vychovatelka